Totaalrenovatie maakt bedrijfspand Engels zelfvoorzienend

Het begon met een gebarsten ruit in de voorgevel van het bedrijfsgebouw van Engels Logistics in Beringen. Een goed jaar later is de logistieke specialist bijna klaar met een renovatie die het bedrijf uitbreidt en energetisch performanter maakt. “Binnenkort staan we zelf volledig in voor de verwarming en koeling van onze gebouwen”, zegt Gita Bessemans, accountmanager bij Engels.

Engels Logistics kocht het bedrijfsgebouw langs de E313 in Beringen in 2012. Het pand was wel gerenoveerd, maar dat gold niet voor de verwarming en de raampartijen, die uit enkel glas bestonden. Gevolg: erg warme zomers en dure winters, want de verwarming verbruikte erg veel energie om de koude die via de slecht geïsoleerde ramen binnenkwam te compenseren.

 

Zelfde kleur

Toen een steentje op een dag een gat maakte in één van die ramen, was dat de start van een heel vernieuwingsproces. “Eén raam vervangen was geen optie, omdat het niet dezelfde kleur zou hebben als het origineel”, zegt Bessemans. “Daarom moesten alle ramen vervangen worden. Een en ander leidde al snel naar een volledige renovatie van de voorgevel en een moderne technische HVAC-installatie met cassettebouw in plafonds en projectomkastingen.”

 

Zelf verwarmen en koelen

Engels kocht de zonnepanelen op het dak over van de vorige eigenaar en installeerde een warmtepomp en WKK-installatie die hoofdzakelijk worden gevoed met zonne-energie. Zo staat het bedrijf binnenkort zelf in voor het verwarmen en koelen van de gebouwen. Op termijn, wanneer batterijen zonne-energie kunnen opslaan, zullen de PV-panelen ook ’s nachts de heftrucks kunnen opladen.

 

Naar 10.000 vierkante meter

Om de renovatie zo vlot mogelijk te laten verlopen, verhuisde het personeel tijdelijk naar een aanpalend magazijn dat hiervoor speciaal werd ingericht. Wanneer de werken zijn afgerond, vestigt Engels daar de nieuwe assemblage-afdeling. Zo breidt het bedrijf met een kwart uit, van 7.500 naar 10.000 vierkante meter. “Het hoofdkantoor van onze groep bevindt zich in Nederland, maar daar zijn geen uitbreidingsmogelijkheden meer. In Beringen gaat dat nog wel, waardoor wij de logistieke hub van de groep worden, van waaruit we de bedrijven actief in de groep kunnen bevoorraden.”

 

Open Bedrijvendag

Begin juni werkten diverse aannemers aan de renovatie van de binnentuin, binnenkort volgt de voorgevel. Engels Logistics verwacht de werken begin september af te ronden. Eind september, tijdens Open Bedrijvendag, kan Engels dan aan het grote publiek tonen wat het de afgelopen maanden heeft verwezenlijkt. “En te denken dat het allemaal begon met een klein steentje in een ruit”, lacht Bessemans.