Serviceflats Het Zilverhof bieden bewoners woonst en dienstverleningen

Ruben Hermans van Urban Dots ontwierp de nieuwe serviceflats in Diegem. Die serviceflats zijn rond een grote binnentuin gebouwd. Bewoners kunnen bovendien genieten van een ondergrondse parkeergarage en een brede waaier aan dienstverleningen, waaronder een kapper, een cafetaria en een supermarkt.

108 woningen

Het Zilverhof is opgebouwd uit een binnen- en een buitenschil. Bewoners van de buitenschil genieten van een iets stedelijker karakter, terwijl de binnenschil georiënteerd is rond het groene binnengebied. In totaal zijn er 108 woningen beschikbaar. Volgens de ontwerper was de belangrijkste uitdaging van het project het tekenen van de 108 woningen zonder in te boeten aan licht, zicht, of gemakkelijke circulatie. Verder heeft de architect ook rekening moeten houden met een helling op het terrein. Om dat probleem op te lossen zijn de twee woonlagen gebouwd op een sokkel. Deze sokkel vertaalt zich aan de Woluwelaan in een uitgesproken hoger volume waarin zich enerzijds de publieke functies van het serviceflatgebouw bevinden en anderzijds de handelsruimte.

 

Zelfstandig leven in comfort

De grootste troef voor de bewoners zijn natuurlijk alle faciliteiten in het complex. Zo kan de derde generatie zo lang mogelijk zelfstandig leven. Binnen het complex is plaats voor een kapper, een supermarkt, een cafetaria en zelfs een fitnessruimte. Om het comfort te verhogen is er ook goed nagedacht over de lichtinval en het zicht van de bewoners. De parkeergarage is bijvoorbeeld voorzien van een lamellenwand van Renson. Die lamellen beperken het zicht in de garage via het binnenplein, maar laten toch licht binnen. Venac maakte ook een akoestische studie op van de woningen, wat het akoestische comfort ten slotte ook nog ten goede komt.

 

Gratis sproeien

Het dak, met een totale oppervlakte van 3420m², is voorzien van een extensief groendak wat ervoor zorgt dat het opgevangen water geleidelijk teruggegeven zal worden. Dit komt de waterhuishouding van de site en de omgeving ten goede. Een regenwaterput van 15.000 liter voor het opgevangen water van de verhardingen zal dienen voor hergebruik, zoals het sproeien van de tuin.

 

Dit artikel verscheen eerder op Architectura.be