Nieuwe grootschalige residentie gepland in De Panne

Architectenbureau PVL ontwierp de nieuwe, grootschalige residentie op de kuststrook van De Panne. In totaal zullen er 60 rust- en verzorgtehuizen gebouwd worden en 107 assistentiewoningen. Het ontwerp omvat verder ook nog gemeenschapsvoorzieningen en een ondergrondse parking voor maximaal comfort. 

Conform de omgeving

De zanderige en glooiende duinenomgeving zet zich voort in de architectuur en in de materiaalkeuze van het gebouw. De gevels zijn zo bijvoorbeeld opgetrokken met een ruwe en zandkleurige gevelsteen, onderbroken door witte betonschijven die het gevelritme bepalen. Door de wijzigende diktes van deze schijven en door de toepassing van verschillende verdiepingshoogtes is bij het hoogste volume een sokkel, een middenlijf en een hoed te zien. Deze sokkel wordt doorgetrokken onder het verbindingsvolume naar het andere gebouw. Dit lagere gebouw heeft gezien het gelijklopend bouwprogramma voor elk verdieping een meer ritmische gevelopbouw, maar brengt door de verspringende raampartijen toch een zeker spanning teweeg. Het donkere, strakke aluminium buitenschrijnwerk staat ten slotte in contrast met het oneffen ruwe gevelvlak, waardoor het een iets subtieler karakter krijgt.

 

Uitgebreid programma

Volgens de architecten schuilde de grootste uitdaging in het uitgebreide programma: de recent ontwikkelde woonvormen moesten ingebed worden in een gebouwencomplex dat aan de eisen van het oude BPA moest voldoen. Naast deze eisen hebben de ontwerpers ook ingezet op duurzaamheid. De combinatie van een doorgedreven isolatie in vloeren/muren/daken, superisolerende beglazing, centrale klimaatbeheersing, vermijden van oververhitting en het compacte volume van het gebouw moeten ervoor zorgen dat elke unit een E-peil van maximum E54 zal behalen zonder dat hierbij hernieuwbare energie aan te pas komt.

 

De verschillende assistentiewoningen en de RVT-kamers zijn zodanig ingedeeld dat elke bewoner zijn eigen levensstijl in een huiselijke omgeving kan beleven. Het zicht op de duinen en de zee maken de kamers natuurlijk des te meer aantrekkelijk.

 

Dit artikel verscheen eerder op Architectura.be