K-Delta: nieuwe kinder- en jeugdpsychiatrische dienst voor M.C. Sint-Jozef

Eind vorig jaar opende het Medisch Centrum Sint-Jozef in Bilzen haar vernieuwde dienst voor kinder- en jeugdpsychiatrie: K-Delta. Een nieuw gebouw was nodig omdat de oude huisvesting niet meer aan de huidige normen voldeed. Het resultaat: een aangepaste leefomgeving voor de jongeren en een aangename werkplek voor de medewerkers.

De oude K-dienst, een stenen gebouw uit 1987, was dringend aan vervanging toe. Een van grootste problemen: niet elke jongere had zijn of haar eigen kamer, de meeste jongeren moeten met twee of drie samen slapen. De dienst was ook verspreid over twee verdiepingen waarbij soms de jongeren boven op hun slaapkamer waren, terwijl het personeel met andere jongeren beneden was. Dat maakte toezicht moeilijk en bij agressiegevallen was het voor de jongeren en het personeel niet veilig om de jongeren naar de afzonderingskamer op de benedenverdieping te verplaatsen. “Daarnaast waren de therapielokalen gelokaliseerd in prefabgebouwen,” zegt Sabine Brocatus, adjunct-diensthoofd van K-Delta. “Die waren niet geluidsdicht en hadden een erg slechte licht- en temperatuurregeling.”

 

H-vorm

Met al die opmerkingen is rekening gehouden in de nieuwbouw, die in twee fases is afgerond. Resultaat: een complex met 27 slaapplaatsen voor volledige opname, vijf plaatsen voor dagopname en vijf slaapplaatsen voor nachthospitalisatie. De jongeren worden in K-Delta verdeeld over drie leeftijdsgebonden leefgroepen en een leefgroep voor korte crisisopnames. “K-Delta is in een H-vorm geconstrueerd, met in het ene been het therapie- en daggedeelte dat ’s avonds afgesloten kan worden en in het andere been de vier leefgroepen. In het centrale deel vind je de ontvangstruimte met de sociale dienst. Het gebouw neemt nu natuurlijk meer plaats in op het terrein omdat alle ruimtes op het gelijkvloers zijn, maar voor deze dienst was dat echt noodzakelijk,” zegt Greet Bielen, bouw- en milieucoördinator van M.C. Sint-Jozef.

 

Huiselijkheid

De inrichting van de leefgroepen was één van de belangrijkste aspecten in het nieuwe gebouw. Die centrale ruimtes moesten bijvoorbeeld zo groot mogelijk zijn. Bielen: “Daarom hebben we de kamers voor de jongeren wat kleiner gemaakt door de bedden tegen de muur te plaatsen, net zoals we dat ook in andere K-diensten zagen. Zo creëerden we meer plaats voor de gemeenschappelijke leefruimtes.” Een tweede belangrijk aandachtspunt: huiselijkheid. Voldoende licht, brede gangen en tekeningen in de vloeren en op de muren moeten daarvoor zorgen. Elke leefgroep kreeg een eigen kleur – groen, rood, geel of blauw. Die kleuren zijn ook doorgetrokken in de rest van het gebouw. De jongste leefgroep heeft daarnaast een grote tuin met een zandbak en go-cartscircuit, de oudere groepen hebben ook een buitenruimte, bijvoorbeeld met een basketbalring.

 

Zicht op vier leefgroepen

Ook voor de verpleegkundigen is het makkelijker werken in het nieuwe gebouw. Vanuit het verpleegbureau is er zicht op de vier leefgroepen. Zo kunnen ze snel ingrijpen bij alarmerende situaties en zaken zoals uurroosters makkelijk centraal bekijken. “Het is ook makkelijk om één leefgroep af te sluiten zonder dat dat de andere leefgroepen beperkt,” vult Annemie Maurissen, hoofdverpleegkundige van K-Delta, aan.

Verandering

Het nieuwe gebouw heeft één groot doel: de jongeren die er binnenkomen nog beter begeleiden. “De naam, K-Delta, staat voor verandering,” zegt Brocatus. “Dat is wat we hier willen bekomen. Maar een delta is ook een vruchtbaar gebied, een vruchtbare oase. Ook dat willen we hier aanbieden.”

 

 

 

Technische fiche:

Vast meubilair: Convents

Los meubilair: Crea-Decor

Ontwerp, levering en installatie van binnen- en buitenbewegwijzering: Signburo