Nieuwbouw AZ Mol. Snelle bouw, huiselijke sfeer

12 maanden. Zo lang – of kort – duurde het om een gloednieuw volume van vijf lagen te bouwen voor het Heilig Hartziekenhuis in Mol. Het ziekenhuis koos dan ook voor snelle bouwmethodes en een BIM (Bouwwerkinformatiemodel, red.)-aanpak. Peter Staes, Directeur Technische en Facilitaire Diensten, doet het verhaal voor Careflash.

Nadat fusiegesprekken tussen de ziekenhuizen van Mol en Geel enkele jaren geleden afsprongen, werd de vraag naar een nieuw bouwvolume in de Kempense gemeente prangend. Het ziekenhuis wou immers enkele disciplines verder uitbouwen, maar zonder fusie ontbrak het daarvoor aan capaciteit.

 

Snel proces

“Eén van de eisen was daarom dat we een snelle bouwmethode kozen en flexibel bouwden, zodat we ook in de toekomst aanpassingen kunnen maken,” zegt Staes. “Daarom opteerden we voor houtskeletbouw. Zo konden we de wanden al prefab laten bouwen tijdens de opstelling. Dat leverde een erg snel proces op: we startten half september 2015 met de ‘ontmanteling’ van de tuin, begin oktober 2016 huisden de eerste artsen al in.” Initieel voorzag de bouwheer nog meer houten wanden, maar de keuze viel uiteindelijk op beton om zo weinig mogelijk kolommen te moeten plaatsen. Binnenin werd er dan gyproc gebruikt.”

 

Clashes en problemen

Een tijdelijke verenging – Vanhout-Dillen-Machiels – nam de werken voor haar rekening. Ze koos voor een BIM-model, wat het proces enorm bespoedigde. Staes: “Terwijl de ruwbouwfase aan de gang was, zaten de technische bedrijven al samen rond zo’n BIM-model, waar ze alle leidingen en  luchtkanalen digitaal uittekenden. Zo zagen ze op voorhand al de clashes en problemen, die ze dan een tijdlang op punt konden stellen. Zodra ze aan de slag gingen, waren alle problemen eigenlijk al opgelost. De tijdsinvestering bij de start is aanzienlijk, maar nadien is de tijdswinst des te groter.”

 

Warme wand- en vloerkleuren

Voor Staes was het ook belangrijk dat het ziekenhuis een meer huiselijke sfeer kreeg, in tegenstelling tot de meeste zorggebouwen. Aan de buitenkant kreeg het moderne vierkant groene en blauwe accenten – naar het logo van het AZ Mol – en binnenin kregen de verdiepingen verschillende warme wand- en vloerkleuren. De cafetaria verhuisde ook naar dit deel, en daar is sterk nagedacht over het gebruiksgemak. Afruimen kan vlakbij de uitgang, en de kassa – waar bezoekers met volle plateaus staan – komt in het midden van de ruimte uit.

 

‘Achter de waterval naar rechts

Dat gebruiksgemak is er ook voor de artsen en het verplegend personeel. “We hebben verschillende gesprekken met hen gehad over hun wensen en verwachtingen. Dat werkte erg goed. Zo kwam er op hun vraag een ontspanningsruimte aan de ingang van het nieuwe blok, waar we een tropisch uitzicht als muurafdruk plaatsten. Bezoekers gebruiken de waterval op de tekening al om de weg naar de cafetaria uit te drukken. ‘Achter de waterval naar rechts’,” lacht Staes.

Nog aanpassingen op vraag van de artsen: de luchtconditionering in het gebouw. Elke ruimte kan afzonderlijk worden verwarmd, met een standaard van 21 graden. De verwarming maakt trouwens gebruik van warmterecuperatie, en met een goede isolatie – ook tussen de lokalen zelf – wordt de energievraag onder controle gehouden.

 

Rein en onrein

Naast de cafetaria herbergt het nieuwe gebouw ook de nierdialyse-afdeling en het ziekenhuis centraliseerde op de tweede verdieping de zalen voor de endologische ingrepen, zoals gastroscopieën, cystoscopieën, bronchoscopieën en colonoscopieën. Die centralisatie maakt de reiniging van alle instrumenten gemakkelijker. In een ruimte achteraan worden nu alle scopen samen gereinigd volgens de nieuwste concepten en regels, met doorgeefsystemen en een reine en onreine kant. “Door de vlottere circulatie in het nieuwe gebouw – en dus de vlottere bediening van patiënten –  is het wel soms moeilijk voor het verplegend personeel om de reiniging van de instrumenten bij te houden. Dat moeten we dus extra mankracht voor zoeken. Maar dat is een kinderziekte, het algemene plaatje is erg positief, zowel voor ons als voor het medisch personeel.

 

 

Forbo leverde de vloeren bij dit project, zowel gewone PVC-vloer als geleidende vloer, naast een Flotex-toepassing voor de ontspanningsruimte. Dat tapijt met dicht bij elkaar staande vezels verhindert vuil om diep in het tapijt binnen te dringen.